Tycker du att du har en orättvist låg lön? Dags att höja den och facket är inte till mycket hjälp? Även om det finns en hel del lagstadgat och kollektivavtal som bestämmer mycket inom svensk lönesättning, så handlar det till syvende och sist om att göra en lyckad löneförhandling. Att komma väl förberedd till löneförhandlingen är en självklarhet! Här bjuder vi på några tips som kan hjälpa dig när du sitter där och svettas tillsammans med chefen.
Sätt tydliga mål
Bestäm en målsättning för hur hög lön du vill att förhandlingen ska ge dig. Ett bra tips är att utgå från två olika nivåer. För det första en lägstanivå som du inte tänker gå under, och säger upp dig om du inte får den. I andra hand en nivå som du är beredd att acceptera och tror att du kan nå upp till. Men lägg gärna på några extra tusenlappar och försök uppmuntra dig själv med att det finns personer med liknande jobb har betydligt högre lön än du.
Ingenting är omöjligt
Gör en lista med dina bästa argument. Hår bör du satsa mest på hårda fakta. Att bara vara bra på sitt jobb och leverera stabilt kanske inte räcker så långt. Specificera vad du är speciellt vad du är bra på och vilka ansvarsområden du har. Ta också upp hur du har utvecklats och vad du kan tillföra framöver.
- Kolla upp löneläget.
Försök ta reda på vad andra personer med liknande jobb tjänar. Sök information på webben och kolla lönelägen med lika fackförbund och fackklubbar. Men dessa skillnader bör i första hand användas som ett riktmärke och inte som några spjutspets argument. Lönesättningen är trots allt individuell!
- Fråga arbetsgivaren vad som krävs för att du ska få höjd lön.
Om du känner att du inte får gehör för dina argument för en högre lön? Titta då framåt och fråga vilka konkreta mål som behöver uppfyllas för att du ska få höjd lön. Anteckna dessa och se sedan till att leva upp till dem under tiden fram till nästa löneförhandling.
- Visa professionalitet hela vägen.
Även om du inte kan komma överens med chefen så är det viktigt att du ger ett seriöst intryck och inte brusar upp. Be om betänketid, använd inte känslomässig betänketid och hota inte att säga upp dig. Det kan visserligen fungera ibland, men då måste du vara beredd att ta konsekvenserna om du verkligen blir uppsagd.
- Träna och få feedback.
Rollspel kan vara ett bra sätt att öva upp sig inför en löneförhandling. Låt en vän, släkting eller närstående spela chefen som inte vill höja din lön och få feedback på hur du ska göra för att bli effektivare. Du kan även byta roller för att sätta dig in även i arbetsgivarens argumentation. Fråga även andra kollegor som lyckats hur de har gått tillväga i stridens hetta.
- Utnyttja tidigare lärdomar.
Se förhandlingen som en övning, något du kommer att bli bättre på varje för varje tillfället. Tänk tillbaka på tidigare löneförhandlingar. Vad funkar, vad gick snett och vad kan du göra den här nu för att få önskat resultat – det vill säga den lön du vill ha det närmaste året.
Andra inlägg
- Familjerätt i Västerås ger rättshjälp för livets alla skeden
- När arvstvisten får släkten att se rött
- Hur ska man skydda sina barn från misshandel?
- Advokat Malmö - står du inför en vårdnadstvist?
- Vill du arbeta som arbetsrättsjurist i Stockholm?
- Vikten av ett bra aktieägaravtal
- Misstänkt för brott – vad händer sedan?
- Få hjälp med arbetstillstånd och kom igång snabbt på ditt nya arbete
- Vem kollar upp dolda fel i hus?
- Uppdatera dig med en utbildning i arbetsrätt