Vem kollar upp dolda fel i hus?

Räkna inte med att säljaren eller mäklaren ens vet om alla dolda fel som kan finnas i ett hus. Det är köparens ansvar att kolla upp detta för att inte bli lurad och behöva betala ett överpris.

Ingen kan heller begära att du som köpare ska känna till alla vanliga problemställen i ett hus. Därför bör du anlita en specialist som vet var man ska titta innan man bestämmer sig för ett fastighetsköp. Alla fuktskador syns inte, och felkopplad el, trasiga avloppsrör och sviktande golv är inget man vill tänka på när man spanar in sitt favorithus. En konsult är värd alla pengar i världen om du får klara besked om eventuella dolda fel och det verkliga skicket på ditt åtråvärda hus.

Att kolla bakom fasaden

Njut av utsikten från altanen, beundra de vackra mosaikplattorna och ismaskinen, golvvärmen och bubbelbadkaret. Men glöm inte att ha ett öga på fastighetens konstruktion, tidigare reparationer och takets beskaffenhet, så att du inte blir lurad. Fasaden kan vara hur snygg som helst, men du gör dig den bästa tjänsten om du kollar vad som finns bakom. En elegant fasadbelysning kan du lätt köpa, men att laga tätskiktet i ett läckande tak är inte lika roligt.

En konsult som vet allt om byggnormer, material och konstruktion kan lätt hjälpa dig med att inspektera ditt tilltänkta hus. Faktum är att du själv måste kolla upp dolda fel. Med hjälp av en som är sakkunnig har du lättare för att bedöma om du vill genomföra husaffären.

28 Jan 2022