När har man rätt till en offentlig försvarare?

Det händer att man hamnar i situationer som gör att man behöver hjälp av en advokat. Men vad kostar det egentligen att anlita en advokat och när har man rätt till en offentlig försvarare?

Av olika anledningar hamnar man ibland i situationer i livet som måste lösas med hjälp av lagen. I vissa fall hamnar dessa ärenden också i domstol. Det kan vara om man är misstänkt för ett brott, som exempelvis rattfylleri, misshandel, stöld eller ekobrott. Men det kan även vara en vårdnadstvist gällande gemensamma barn och andra tvister.

Som privatperson har man i vissa fall rätt till rättshjälp vilket innebär att det är staten som betalar advokatkostnaden. Om man har rätt till rättshjälp vid en vårdnadstvist beror på hur stor inkomst man har. När det gäller brott kan man bara få rättshjälp om det brott som man är misstänkt för kan ge mer än sex månaders fängelse. Det är tingsrätten som avgör om man har rätt till en offentlig försvarare.

Tips på hur man hittar rätt advokat

Samtidigt som tingsrätten fattar beslutet att man har rätt till rättshjälp brukar de också utse en offentlig försvarare. Man har då rätt att själv föreslå och välja sin försvarare vilket man också bör göra. Det är nämligen inte alls säkert att den advokat som tingsrätten förordnar uppdraget är specialiserad på den typ av ärende som man behöver hjälp med. Vill man ha tips på advokater inom ett visst rättsområden har advokatsamfundet en bra sökfunktion på sin hemsida. Läs mer om offentlig försvarare på denna hemsida: offentligförsvarare.se

15 Mar 2021