Hitta rätt advokat för dig

Det finns många anledningar till att anlita en advokat. Allt från vårdnadstvist till att behöva hjälp med migrationsfrågor. Hitta rätt advokat redan från början för dina unika behov.

De flesta advokater har olika expertområden, så när du ska välja advokat är det alltid värt att kolla igenom hemsidan för advokaten redan från början. Du kan då få information om vad för områden firman representerar och hur de bäst kan hjälpa dig. Innan du anställer en firma kolla gärna också tidigare omdömen från tidigare klienter, och boka sedan ett möte. Att trivas med din advokat är viktigt eftersom det är någon som du kommer att spendera mycket tid tillsammans med. Det är alltid värt att anställa en firma som har en bred kunskap inom ett flertal områden. Detta betyder att du kan anställa samma firma för alla dina behov. Ta inga risker när det kommer till ditt liv - utan anställ en advokat för att göra det enklare för dig.

Vad är skillnaden mellan advokat och jurist?

Den största skillnaden mellan att vara en advokat och en jurist är att en jurist inte är en skyddad titel. Detta betyder att vem som helst kan öppna en juristfirma och kalla sig jurist. Det är självklart inte alla som gör detta, utan det finns jurister som har en juridisk utbildning. Men innan du anställer någon för att representera dig är det viktigt att förstå vad för erfarenhet och utbildning juristen har. Advokat är däremot en skyddad titel och en advokat måste vara medlem i Advokatsamfundet. För att vara medlem i detta krävs det en juristutbildning, och sedan att arbeta som biträdande jurist i minst 3 år.

Vad krävs för att bli en advokat?

Att bli en advokat kräver hårt arbete, och att du får höga betyg redan i gymnasiet. Det finns höga krav på antagningen för att komma in på juristlinjen. Om du blir accepterad väntar sedan en utbildning på 5 år som är en av de svåraste i Sverige, bara läkarlinjen som är svårare. Det tar inte slut där, vid examen krävs det sedan en praktik på en kvalificerad juridisk verksamhet. Efter detta går det att ansöka till Advokatsamfundet och din ansökan måste bli godkänd för att du ska kunna använda titeln advokat. För att bli godkänd krävs det inte enbart ett muntligt examination, men även att ha en ordnar ekonomi och vara lämplig för att vara en advokat.

27 Feb 2020