Ansöka om arbetstillstånd

Vill du arbeta i Sverige och funderar på arbetstillstånd? Till exempel är det möjligt att utfärda ett arbetstillstånd i Stockholm? Här kan du läsa om just detta och kanske kan det hjälpa dig.

Det finns många regler när det kommer till arbetstillstånd och saker man måste tänka på. En fråga som kan uppstå är om det är möjligt att ansöka på plats i Sverige. Till exempel om det finns en möjlighet att ansöka om arbetstillstånd i Stockholm. Det finns en huvudregel som säger att den personen som ansöker om arbetstillstånd ska redan ha beviljats innan inresa i Sverige men det finns undantag för vissa yrkesgrupper. För att få korrekt information och hjälp på traven så är det en bra idé att kontakta en advokatbyrå som kan ge dig den bästa hjälpen. För en advokatbyrå har koll på vilka myndigheter som ska kontaktas och vad som krävs av den sökande. På så sätt blir processen med att söka arbetstillstånd mycket smidig och du kan känna dig säker på att du får rätt hjälp.

Vad krävs av den sökande?

Om du vill arbeta i Sverige och kommer från ett land utanför EU så måste du ha ett arbetstillstånd för att kunna få arbeta. Och vissa krav ska uppfyllas av dig som söker arbetstillstånd i Sverige. Först och främst måste du ha ett giltigt pass samt ett arbete som en arbetsgivare har erbjudit dig. För att det ska vara ett giltigt arbete så krävs det att det är ett arbete som kan ge dig rätt lön och villkor som är i linje med det avtal som gäller i den bransch ditt arbete befinner sig i. Detta krav gäller för att du som anställd och sökande ska behandlas rättvist i det svenska systemet. Anställningen som du har erbjudits ska ge dig en viss lön innan skatt samt att din framtida arbetsgivare ska betala in de försäkringar som gäller vid arbete. Som till exempel sjukförsäkring och pensionsförsäkring.

Det krävs inte alltid arbetstillstånd

Det finns vissa undantag där det inte krävs något arbetstillstånd. Det är i vissa fall som till exempel du kommer till Sverige som forskare och du kommer hit som en inbjuden gäst, för då får du ett speciellt arbetstillstånd. Om du kommer till Sverige som student och studerar på högskola då behöver du inget tillstånd. Är ditt land medlem i EU så behöver du heller inget tillstånd för att få arbete i landet. Läs mer på denna hemsida: https://sörmdal.se

10 Apr 2020